Poluautomatska linija za ceđenje i pasterizaciju soka

paulownia

Founder & gardener

Poštovani,

 

Postanite i Vi  vlasnik sopstvenog Brenda GOJI , koje predstavlja vitaminsku ‘’bombu’’ za organizam !

 

Na osnovu Vašeg ugovora sa našom firmom oko proizvodnje GOJI voća, dostavljamo Vam ponudu linije za proizvodnju sokova od voća i povrća tip S 40. Linija je ciljano namenjena za ceđenje i pasterizaciju soka od voća GOJI  , ARONIJE I drugog bobičastog voća . Može se koristiti za proizvodnju I pasterizaciju prirodnih sokova i od : jabuke , kruške , dunje , cvekle, šargarepe, paradajza I dr.

 

Razlog zbog čega Vam ovo nudimo jeste, dilema oko toga , šta sada raditi sa većom produkcijom /na pr./ GOJI u vremenu kada se ne proda u svežem stanju. Vi imate mogućnost u sistemu male privrede ili kućne radinosti da proizvedete svoj sopstveni brend od tz. voća veka . Prirodnog i zdravog , namenjeno svim grupama uzrasta stanovništva kao voće-lek : obdaništa , škole , bolnice , gerentološki centri , prodavnice zdrave hrane , apoteke i dr. Ovim se kod Vas otvara mogućnost uvođenja više faze prerade proizvedenog voća. Posle ceđenja  bobica GOJI , Vama ostaje nuz proizvod  od isceđenog soka /komina/ koja se suši , melje i puni u kesice kao čaj od  biljke GOJI. Džemovi su takođe interesantni.

U nastavku sledi tehnički opis navedene linije, odnosno uređaja od kojih se ona sastoji.

 

1. Tehnički opis linije

Linija za proizvodnju soka od voća i povrća tip S 40 namenjena je za proizvodnju sokova od različitih vrsta voća i povrća presovanjem i pasterizacijom. Obzirom na veliku snagu presovanja, praktična je za one vrste voća i povrća koje imaju čvršću teksturu plodova (jabuke, kruške, cvekla, mrkva i sl.), a mogu se proizvoditi i sokovi od koštuničavog (uz prethodno odstranjivanje koštica) i jagodičastog voća gde spade GOJI I ARONIJA. Kapacitet linije iznosi 40 lit/h proizvedenog soka. Sastoji se od sledećih uređaja: mlina za voće i povrće s elektromotornim pogonom, hidraulične (pack) prese s ručnim pogonom i pasterizatora. Mlin, presa i posuda za sok smješteni su na zajedničkom postolju, čime se postiže kompaktnost linije i olakšava rad.

Svi delovi uređaja koji su u kontaktu s voćem ili sokom izrađeni su od nerđajućeg (inox) čelika /prokron/kvaliteta EN 1.4301 (AISI 304) proizvođača AVESTA Sweden.

 

Mlin za voće i povrće: Rotirajuća lopatica mlina pogoni se elektromotorom. Iznad lopatice nalaze se noževi koji plodove seku na veće komade, koje lopatica zavrti i usled centrifugalne sile potiskuje kroz režuću ploču, na kojoj se komadi plodova melju na potrebnu granulaciju. Režuća površina je izmenjiva, čime se omogućava mlevenje voća i povrća na različitu finoću samlevene mase, kako bi se, obzirom na zrelost i tehnološke vrednosti voća i povrća postigla najbolja iskoristljivost pri kasnijem presovanju. Samlevena masa pada u plastično korito iz kojga se vadi pomoću lopatice pri punjenju prese. Mlin se može zakrenuti za 90º oko vertikalne ose, čime se olakšava pranje unutrašnjosti nakon rada. Plastično korito nalazi se na vodilicama, tako da se može izvaditi iz postolja, čime se olakšava pranje.

Hidraulična (pack) presa s ručnim pogonom: Opremljena je ručnim hidrauličkim cilindrom, pomoću koga se ostvaruje sila presovanja od 12 tona. Okvir prese izrađen je od masivnih čeličnih profila. Radne ploče i posuda za prihvat soka izrađeni su od nerđajućeg čelika. Uz presu se isporučuju četiri ploče od nerđajućeg čelika, četiri filtera tkanine, te lopatica za samljevenu masu izrađena od nerđajućeg čelika.

 

Pasterizator: Izrađen je u celosti od /prokrona/ nerđajućeg čelika. Spremnik pasterizatora u kome se nalazi voda hermetički je zatvoren i opremljen ručkom i sigurnosnim ventilom. U spremniku je smešten spiralni izmjenjivač toplote kroz koji prolazi sok koji se pasterizuje. Sok iz posude koja je smještena na nosaču iznad prese struji u pasterizator slobodnim padom. Pasterizator se zagreva električni grejačima snage 4 kW. Regulacija temperature soka vrši uređajem za regulaciju. Uz pasterizator se isporučuje posuda za sok s ispustom, creva za spajanje posude i pasterizatora, te crevo za punjenje boca na izlazu iz pasterizatora. Pasterizirani sok pomoću creva se puni u staklene boce širokog grla s aluminijskim “twist of” zatvaračem, ili u plastične vreće sa slavinom za istakanje za pakovanje sistemom “bag in box”. Najčešće korišćene veličine boca su od 1 ili 0,2 lit., a vreća 3 ili 5 lit.

Ukupno instalisana električna snaga svih uređaja linije iznosi 4,5 kW.

 

2. Primenjeni propisi

Pri projektovanju, i izradi uređaja od kojih se linija sastoji, primenjene su odredbe sledećih normi i zakona:

Evropske norme: EN 12100-1, EN 12100-2, EN 294, EN 60204-1, EN 50081-1, EN 50082-1

Zakon o tehničkim zahevima za proizvode i oceni usklađenosti

 

3. Primenjena tehnička rešenja

U svrhu udovoljavanja zakonskim odredbama za postizanje sigurnog rada, primenjena su sledeća tehnička rešenja:

Svi ugrađeni materijali zadovoljavaju uslove za primenu u prehrambenoj i procesnoj industriji.

Svi rotirajući delovi uređaja zaštićeni su od dodira, čime je izbegnuta mogućnost povrede rukovaoca.

Zaštita od električnog udara ostvarena je zaštitom od direktnog i indirektnog dodira. Zaštita od direktnog dodira ostvarena je ugradnjom opreme u kućište (razdelnicu), odnosno izradom električnih spojeva u za to predviđenim razvodnim kutijama, te ostalim električnim elementima. Zaštita od indirektnog dodira u slučaju kvara na električnoj instalaciji, odnosno uređajima, ostvarena je izvedbom instalacije uzemljenja.

Za vreme rada ni jedan uređaj od kojih se linija sastoji ne sadrži neposredne izvore opasnosti od povreda, električne energije ili drugih štetnosti po život i zdravlje.

 

Materijali korišćeni za gradnju uređaja, kao i tehnička rešenja primienjena pri konstrukciji omogućavaju zadovoljavanje kriterijuma analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).

 

4.CENA SU DATE U EURIMA,PROTIVVREDNOST U DINARIMA NA DAN UPLATE

a) Linija za proizvodnju soka od voća i povrća tip S 40,s tehnologijom proizvodnje 6.324,00 EUR-a

 

Ukupno:

                    Cena s PDVo-m                 7.588,00 EUR-a

 

Način plaćanja: pre isporuke, avans  : 3.500,00 EUR, a ostatak prilikom preuzimanja.

 

Postoji mogućnost narudžbe i linija većeg kapaciteta / 80 l , 140 l , do 400 l / sat.

 

6. Rok isporuke: 30 dana od dana uplate avansa.

 

7. Mesto i način isporuke: Linija se isporučuje u Subotici , Ive Andrića 7. gde je uvežena I ocarinjena.

 

8. Prateća dokumentacija: Uz liniju se u skladu s važećim zakonskim propisima isporučuje sledeća dokumentacija:

 

Uputstvo za rukovanje i održavanje,

Izjava o usklađenosti s europskim normama,

Izjava o sanitarnoj sigurnosti,

Garantni list.

 

9. Tehnologija proizvodnje: Kupac uz liniju dobija i obuku za tehnologiju proizvodnje soka .

 

10. Garancija : Proizvođač daje garanciju  za kvalitet izrade i ugrađenih materijala, te ispravan rad svih uređaja u roku od 12 meseci od dana isporuke. U tom roku proizvođač će o svom trošku otkloniti sve uočene tehničke nedostatke, osim onih koji su nastali usled nepravilnog rukovanja ili mehaničkih oštećenja.

 

11. Rok važenja ponude : do 25.02. 2013.godine. Do tog vremena postoji mogućnost konsultacije sa nama.

 

S poštovanjem,

Direktor:

Dipl.inž.sci  Stevan Bošnjak

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla fac ilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feug ait nulla facilisi Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim

placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Invest igationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus lectores legere me lius, qui sequitur mutat.

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *