PAULOWNIA BELLISSIA SADNICE KRECENJE

dejan

Founder & gardener

Tokom novembra realno je očekivati da temperature vazduha padnu  su ispod 00 C, što će uzrokovati prekid vegetacije i pripremu biljaka za zimski period.

To se manifestuje opadanjem listova, pojačanim odrvenjavanjem stabala, zadebljanjem kore  spuštanjem biljnih sokova u niže delove tj. u korenov sistem, kako bi biljka zaštitila nadzemni dio  izmrzavanja.

OBILAZAK PARCELE

Potrebno je da pažljivo obiđete zasad, prekontrolišete foliju i cevi za navodnjavanje, te ako ima pomeranja i pucanja ,da ih odmah sanirate.

Ukoliko ima slomljenih grana potrebno je da ih iznesete iz zasada.

Polomljene grane i sva oštećenja odmah poravnati sa makazama ili testerom i odmah premazati sa kalemarskim voskom radi dezinfekcije i sprečavanja gubitka biljnih sokova.

Takođe pažljivo probajte da uočite dali imate na kori stabla nekakve promene koje bi asocirale na obolenje ili slično.

ZAŠTITA PROTIV ZEMLJIŠNIH ŠTETOČINA

Proveriti napad miševa i voluharica, ako postoji jači napad obavezno uraditi trovanje sa gotovom smešom ili mamcima predviđenim za tu namenu.

Otrov se stavlja u aktivne rupe, 5-10 grama po rupi i nakon toga pritisne nogom da se rupa zatvori. Nakon nedelju dana proveriti dali ima aktivnih rupa i staviti otrov u njih. Ovo je potrebno raditi dok se ne eliminiše opasnost od štetnika koji mogu napraviti velika oštećenja na sistemu za navodnjavanje, foliji, korenu biljke i stablu.

’’OBAVEZNO’’

ZAŠTITA STABALA KREČENJEM

Preventivno delovanje je uvek mnogo jednostavnije, efikasnije i jeftinije od šteta koje mogu da  izazovu vremenske prilike tokom zimskog perioda.

Krečenje stabala jedna od poslednjih agrotehničkih mera zaštite tokom godine.

Razlozi za zaštitu stabala krečenjem

Tokom toplih zimskih dana, kora stabala se zagrijava na dva načina.

Direktinim sunčevim zračenjem i refleksijom od snega na zemljištu.

Južna i jugoistočna strana debla se zagreva po danu  pri temperaturama i do + 20 0 C, a u toku noći je izloženo temperaturama daleko ispod 00 C. Zagrijavanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ono puca. Ovu pojavu nazivamo još i mrazopuc.

Dolazi  do kretanja sokova, odnosno vegetacije u biljci , zagrijano deblo prevari biljku da krene sa vegetacijom, a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu.

Nastale pukotine na stablu predstavljaju ulazno mesto za prouzrokovače bolesti.

Krečenje stabla ima ulogu da smanji nejednako zagrevanje stabla i da spreči pucanje. Bela boja odbija sunčeve zrake, smanjuje zagrevanje i time spečava stvaranje pukotina.

Vreme izvođenja

Kraj novembra – tako da stabla budu okrečena-zaštićena pre niskih temperatura

Ponovno  premazivanje – ukoliko je kiša sprala krečnu mešavinu tokom zime

Temperatura tokom izvođenja

Krečenje stabala obavlja se po lepom i suvom vremenu na temperaturama iznad 0C, u suprotnom, krečni premaz  bi se smrzao i odmah odvojio od kore.

Visina premazivanja stabala:

 Od zemlje do visine 2-3 m, odnosno koliko možete visoko da dohvatite

Način premazivanja-zaštite

Četkom za krečenje ili proceđenu mešavinu nanositi sa prskalicom

Sastav smeše za premazivanje  stabala

Smeša za premazivanje treba da ima što intenzivniju belu boju.

5 kg kreča 

500 grama kuhinjske soli 

200 grama sumpora u prahu 

Način pripreme mešavine

Smesu razmutiti sa oko 15-18 litara vode da bi se dobila relativno gusta smesa, pogodna za nanošenje četkom ili valjkom.

Sastojke je potrebno dobro izmešati i dodati toliko vode da se dobije gustina smeše koja se može

nanositi četkom.

Pre premazivanja dobro je da smeša odstoji minimalno 24 sata, uz povremeno mešanje kako bi bolje prijanjala na koru.

Kod primene prskalicom , smešu je potrebno dva do tri puta procediti.  Koristiti prakalice sa mešačem i posebne dizne.

Prednosti zaštite stabala krečenjem:

Okrečeno stablo reflektuje sunčevu svetlost, čime se smanjuje zagrevanje kore, umesto tamne kore drveta koja upija toplotu.

Usporava se kretanje sokova u stablu, čime se odlaže kretanje vegetacije na neko vreme, pa se tako sprečava dejstvo kasnih prolećnih mrazeva.

Repelentno svojstvo kreča može delovati na različite vrste štenih  insekata koji se zazimljavaju u kori ili imaju legla i odlažu jaja na površini kore.

Odbija  divljač,  glodare i druge životinje koje bi mehanički mogle oštetiti koru drveta.

Zaštitno dejstvo od različitih vrsta bolesti koje preko zime nastaju stvaranjem spora u zadebljaloj kori ili, ukoliko stablo ima pukotine, mahovinu ili lišajeve kao pogodnu sredinu za spore.

Sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetočine

So daje bolju ljepljivost smjese

Oštećenja- pukotine na stablu predstavljaju ulazna mesta za razne prouzrokovače biljnih bolesti.

 Krečenjem se ne suzbijaju štetnici stabala , ali se ometa i sprečava njihovo prezimljavanje pod ispucalom korom debla i grana.

 Oštećenja na kori  tako nastala teško zarastaju.

Nastavićemo da vam šaljemo obaveštenja tokom perioda mirovanja kako bismo bili u kontaktu i pravovremeno i pravilno  se pripremili za sledeću vegetaciju.

 UKOLIKO PRIMETITE NETIPIČNE POJAVE NA VAŠEM ZASADU, MOLIMO VAS, DA NAS  OBAVESTITE, KAKO BISMO ZAJEDNO MOGLI DA REAGUJEMO, UKOLIKO SE UKAŽE POTREBA.POZIVAMO VAS DA NAM POŠALJETE FOTOGRAFIJE VAŠIH ZASADA NA KRAJU VEGETACIJE.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla fac ilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feug ait nulla facilisi Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim

placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Invest igationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus lectores legere me lius, qui sequitur mutat.

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *