ŠTA JE PAULOWNIA BELLISSIA ?

Paulownia Bellissia je nastala ukrštanjem Paulownia Fortunea x Paulownia Elongata i dobijen je  hibrid u F1 generaciji.Ponovo je ukršten sa Paulownia Elongata i dobijen je hibrid u F2 generaciji.

On je registrovan pod imenom Paulownia Bellissia.Nije genetski modifikovan.

Geni su deponovani u banci gena kod međunarodnog patentnog zavoda u Holandiji, zaštićeno pravo selekcionera selekcijske kuće Instituta BIO TREE iz Sofije, Bugarska.

Umnožavanje je zabranjeno u bilo kom obliku bez dozvole ovog institute. U Srbiji je registrovana kao hibrid Paulownia Bellissia.

Seme mu je sterilno i na taj način ne može se razmnožavati.

Ne pripada grupi invazivnih vrsta.

POŠTO JE ZAŠTIĆENA VRSTA, NAJSTROŽE SE ZABRANJUJE BILO KAKVO RAZMNOŽAVANJE BEZ SAGLASNOSTI VLASNIKA PATENTA. BRZO JE MOGUĆE UTVRDITI PREKRŠAJ KOJI JE KRIVIČNO DELO I ZA ČEGA SE PLAĆAJU VISOKE KAZNE.

A&S UNION PAULOWNIA BELLISSIA SADNICE

JEDINA  ZVANIČNA REGISTRACIJA PAULOWNIE  ZA PROSTORE SRBIJE

’’A&S UNION’’D.O.O. ZAVOD ZA NOVE TEHNOLOGIJE SUBOTICA ,

OBAVEŠTAVA  POSLOVNE PRIJATELJE I SVE DOSADAŠNJE KUPCE I SVE BUDUĆE KUPCE SADNICA BRZORASTĆEG DRVETA PAULOWNIA BELLISSIA, DA JE ISTA UPISANA U REGISTAR ZAŠTIĆENIH BILJNIH VRSTA ZA SRBIJU I EVROPSKU UNIJU DO 2047 GODINE.

ZA SVE KOJI ŽELE DA SE INFORMIŠU O REGISTRACIJI ZAŠTIĆENIH BILJNIH SORTI, TO MOGU DA UČINE ODLASKOM  NA SAJT MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE SRBIJE OVDE,

ZA EVROPSKU UNIJU JE CPVO SA SEDIŠTEM U FRANCUSKOJ OD 07.04/ 2016 GOD. POD BR.3417.

OVO JE  JEDINA  ZVANIČNA REGISTRACIJA PAULOWNIJE  ZA PROSTORE SRBIJE I ČLANICA  EVROPSKE UNIJE.

NOSILAC PRAVA JE OVLAŠĆENI ZASTUPNIK FIRMA ’’A&S UNION’’D.O.O. SUBOTICA, IVE ANDRIĆA 7. PREKO OPLEMENJIVAČA ’’BIO TREE ’’ LTD, ILIENSKO SHOSE 8, SOFIJA IZ BUGARSKE.

Sertifikati i rešenja

PREDNOST PAULOWNIE BELLISSIE

Paulownia BELLISSIA ima u sebi gene koji su objedinili svojstva dve vrste.

Od Fortunee je preuzet gen za ekstremne uslove niskih temperatura (do minus 26 stepeni) kao i celulozno energetski deo. Sve ostalo je zadržano od Elongate, a to je brz rast, kvalitet drveta i univerzalnost upotrebe.Posebno se ističe kalorična vrednost koja je ravna najkvalitetnijim ugljevima.

Kupci uz sadnice dobijaju  dokumentaciju koja je bitna radi zasnivanja plantažnog uzgoja šume i radi prodaje drveta u bilo kojoj varijanti, i dokazivanja porekla sadnog materijala.

EUR-1, sertifikat, fitosanitarnu dozvolu, uverenje da nije GMO, uverenje da je IN VITRO proizvedena u  Institutu  ‘’BIO TREE’’, Sofija, Bugarska, uputstvo proizvođača o uslovima za gajenje.

U Kjoto programu karbonskih jedinica ista je stavljena na prvo mesto kao rudnik kiseonika i čistač vazduha jer pripada grupi C-4 fotosinteze.

OPŠTE NAPOMENE

Paulownia Bellissia je listopadno brzorastuće drvo koje poznato i kao Carsko drvo, Zmajevo drvo, Smaragdno drvo.

Pored svoje lepote, neverovatne isplativosti, lekovitih svojstava pokazala se i kao svetski  rekorder u apsorpciji CO2 i u proizvodnji kiseonika (O2).

Sadnjom Paulownie Bellissie, najbrže rastućeg drveta, možemo nadoknaditi kašnjenje u pošumljavanju.

 Za osam do devet  godina Paulovnija dostiže debljinu od  40-50 cm u prečniku i visinu od 15-20 metara.

Tada je zrelo kao tehničko drvo, a kao celulozna sirovina može da se seče tri godine posle sadnje.

Osim toga, Paulownia Bellissia zadovoljava i estetske kriterijume: lišće dostiže prečnik i do 60 centimetara, pogodno je za ishranu životinja, a cvet, koji je i lekovit, privlači pčele. I, što je posebno važno, stablo se posle seče samo obnavlja iz izdanka.

Preduzeće ‘’A&S UNION’’ d.o.o Subotica, Zavod za novu tehnologiju u oblasti poljoprivrede i šumarstva je inicijator i nosilac programa uvoza, distribucije i pošumljavanja sa novom brzorastućom šumskom vrstom pod nazivom Paulownia Bellissia.

‘’A&S UNION’’ D.O.O.  je generalni zastupnik uvoza  i distribucije Paulownie Bellissie za područje EX JUGOSLAVIJE, Mađarske i Slovačke.

Ciljna grupa je privatni sektor i lokalne samouprave po sistemu plantažnog uzgoja.

Sadnice se naručuju i ugovaraju do kraja novembra meseca tekuće godine da bi se isporučile sredinom maja – juna naredne godine.

NARUČIVANJE  SADNICA  ZA  2020  GODINU  POČINJE  OD  15.09.2019  GODINE.

Potrebna vam je pomoć u izboru sadnica i održavanju? Javite nam se: