NOVA KNJIGA STEVANA BOŠNJAKA

paulownia

Founder & gardener

Knjigu posvećujem svom rodnom selu Ostrovo pored Vinkovaca.

Priručnik FIZIOLOGIJA BILJAKA I MINERALNA ISHRANA je nastao kao potreba za sve one koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Napisan je iz života i neposredne prakse. Nosi u sebi poruke za čoveka koga smo često zapostavili. Priručnik nije debela knjiga jer je davno prošlo vreme debelih knjiga i isprepletenih spornih priča. Glavni likovi u ovom priručniku su čovek i njegov uticaj na promenu biodiverziteta i seme u kome se nalazi celokupna genetska informacija biljke. Nije filozofsko pitanje, ali fenomen koji navodi na pitanje o semenu, kako to da dva organa koji se nalaze u istom semenu /stabaoce i korenak klice/ na istoj biljci rastu u dva različita smera i koji je to trenutak odluke, ne poštujući silu gravitacije. U vezi stim je i savremena teorija o količini hranjiva u podlozi i uticaj na prinos. Često se zaboravlja da u suvoj materiji biljaka ima ugljenika 45 %, kiseonika 42 %, vodonika 6 %, sve ostalo čine, azot 1,5%, kalijum 0,15%,fosfor 0,15% i sve ostalo 5 %. Svi se bavimo samo sa N , P , K a zaboravljamo kako obezbediti ono što čini 45 i 42 %. Posebno se izdvaja poglavlje o humusu i šta je zero bakterijski humus. Šta je važno znati o stajnjaku i biljnim ostacima. Važnost mikro i makro elemenata u ishrani biljaka. Fiziologija stresa kod biljaka. Način usvajanja hranjivih elemenata. Zdravstveno stanje biljak zbog nedostatka hranjivih elemenata i mnoga druga praktična pitanja.
Cena knjige je 350 dinara plus PTT usluge.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla fac ilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feug ait nulla facilisi Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim

placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Invest igationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus lectores legere me lius, qui sequitur mutat.

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *