BOLJE IKAD NEGO NIKAD

paulownia

Founder & gardener

BOLJE IKAD NEGO NIKAD !

26.avgusta 2015. Godine Politika je objavila tekst pod nazivom ’’kineske šume za spas Vojvodine’’, autor Miloš Galečić.

Preduzeće ’’AS UNION’’ iz Subotice, Zavod za nove tehnologije u poljoprivredi i šumarstvu u saradnji sa šumarskim fakultetom iz Beograda i institutom za šumarstvo Beograd, već 5 godina radi na uvođenje PAULOWNIE kao drvenaste kulture na područje Srbije. U ovom poslu nam pomaže prof.dr. Dragica Vilotić sa šumarskog fakulteta iz Beograda. Za sada ova drvenasta biljka ’’stanuje’’ na teritoriji Srbije, najviše u Vojvodini, na 370 lokaliteta, uglavnom u eksperimentalne svrhe.Naš cilj je plantažni uzgoj Paulownie. On se u celosti uklapa u ovaj tekst gospodina Galečića. Radi se o Paulowniji  Belisija, to je hibrid nastao ukrštanjem PAULOWNIE Elongata i PAULOWNIE Fortunea, dobijeni hibrid u F1 generaciji je ponovo ukrštan sa PAULOWNIOM Elongata i dobijen hibrid u F2 generaciji pod nazivom Belisija, zaštićem pod br. BG1228U1 u banci gena. Zaštićen je od strane vlasnika patenta instituta za genetiku u Bugarskoj ’’BIO TREE’’ Sofija. Ovaj hibrid je sertifikovan sa svim fitosanitarnim uverenjima, uverenjima da nije invazivan i genetski modifikovan, ali na našu žalost u Srbiji nije poznat niti je uvršten kao drvenasta biljna vrsta. Poznato je da je Paulownia kao drvo poznato 3000 godina u Kini, ali kod nas je kao drvo uvrštena i Kanadska topola, breza, jablan itd koji nemaju nikakvo autohtono poreklo našeg podneblja, ali iz nama ne poznatih razloga nema Paulownie. Pitanje koje traži odgovor je, ili nekome to ne odgovara, ili je sujeta kao naš zaštitni znak ili je ne znanje u pitanju. Šta posle 3000 godina tu uopšte nije jasno ? Trebalo bi oni koji ’’vladaju’’ možda da optuže i postave još pitanje, ko se to uopšte usudio da spominje Paulowniu u zemlji Srbiji, ili, ko to ide ispred vremena ili talasa u nečijem svetu. Mislimo da je ovo sramota za struku i za sve one koji o tome odlučuju. Mi iz firme ’’AS UNION’’ pozivamo sve one kojima sve ovo nije jasno da dođu i pogledaju sve eksperimentalne plantaže po Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, kako bi se uverili da ta drvenasta biljka postoji i da su rezultati takvi kako to opisuje gospodin Galečić. Nadamo se da će , valjda, ovo doći do nekoga koji je dobronameran, odlučuje  i voli svoju zemlju. Za preduzeće ’’AS UNION’’ Stevan Bošnjak.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Kineske-shume-za-spas-Vojvodine.lt.html

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla fac ilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feug ait nulla facilisi Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim

placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Invest igationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus lectores legere me lius, qui sequitur mutat.

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *