PREDNOSTI PAULOWNIE BELLISSIE

dejan

Founder & gardener

Paulownia Bellissia nije samo još jedno egzotično drvo, već zaista korisno drvo i ne koristi se samo kao drvna masa, već listovi i cvetovi – oni imaju svojstva koja nam mogu biti korisna.

DRVO PAULOWNIE BELLISSIE

Celo drvo sa svojim brzo rastućim sistemom korena izuzetno je dobra za pošumljavanje erozijom ugroženih terena. To je odavno rutinska praksa u nekim zemljama i za rekultivaciju postradalog zemljišta.

Naravno, njeni neobični kvaliteti su je odavno uvrstali u skoro obaveznu šumsku vrstu u baštama i parkovima  na samo u Aziji a i u SAD-u i Evropi. Ogromnim listovima i bogatom krunom, a da pri rastu nije potrebno čekati niz godina, pruža debelu senku na mestima za odmor; tako parkovi sa Paulovnija sadnicama predstavljaju prijatna mesta usred vrućina i prašine velikih gradova. O tome koliku ogromnu zelenu (fotosintezirajuću) površinu predstavlja njena lisna masa i koliko puno ugljen dioksida prerađuje – čak nije ni potrebno govoriti i sa pravom se kaze da su Paulownie „pluća gradova“.

LIST

Sami listovi imaju dimenzije oko 75 cm. u prečniku i zato ona prerađuje značajne količina ugljen dioksida – respektivno proizvodnja kiseonika odatog u atmosferi prilikom njihove fotosinteze. Lisna masa paulownie je odgovarajućeg sastava za pripremanje dodatne hrane za travopasne životinje (goveda, ovce, koze…)  ona sadrži približno 20% proteina i kvaliteti su joj skoro slični detelini. Lak pristup listovima i visok prirast obezbeđuju nisku cenu koštanja ishrane kao jedan od najvažnijih pokazatelja kod izbora hrane u industrijskom stočarstvu. Ustanovljeno je da listovi Paulovnije sadnica sadrže supstance koje povoljno utiču na rad jetre, bubrega i žuči, a isto tako dobro deluje kod plučnih bolesti. U Kini su ova njihova svojstva odavno poznata; čak se i farmaceutska industrija bavi proizvodnjom lekova baziranim na paulovniji. Listovi imaju i druga svojstva  njihova upotreba u kozmetici i azijskim zemljama je isto taliko stara koliko i njihova upotreba u medicini ali za Evropu to je novost; jedva da se u poslednjih nekoliko godina ekstrakti listova paulownie uključuju u sastav krema i parfema.

CVET

To isto važi i za cvetove aroma cvetova Paulownie Bellissie se opredeljuje kao „vanilin, aroma pudera i malo bademova“. Ustanovljeno je da je to zahvaljujući heliotropinu koji se sadrži u cvetovima – supstanca poznata u parfimeriji koja se sadrži i drugim aromatima. Krupni cvetovi koji svakog proleća zasipaju grane paulownie osim lepotom se ističu i vrlo prijatnim mirisom. Pčele cene ove prednosti i zato se iz košnica u blizini šuma paulownie dobija med izuzetnog kvaliteta. I kod našij pčelara u Srbiji Paulownia postaje omiljena biljka. Med paulownie je lagan, providan, vrlo svetao i aromatan; po boji i konsistenciji može da se uporedi jedino sa bagremovim medom. Isto kao i bagremov i on je najboljeg kvaliteta. Osim kao delikates on služi i kao lekovito sredstvo. Poznata su njegova svojstva koja utiču i pomažu kod lečenja bronhitisa i drugih bolesti sistema za disanje, poboljšava funkcie žuča, jetre i sistema za varenje u celini.

UPOTREBA

Paulownia Bellissia sa prirastom od 1 m kubnog za 7-8 godina je jedna od najbrže rastućih vrsta na planeti. Brzi rast drveta je isključivo povoljan za dobijanje velikih količina biomase u kratkom vremenskom periodu i koristi se sve od drveta – stablo, lisna masa itd. Biomasa od Paulovnija sadnica je odlična za silažu (odnosno za ishranu stoke) i kao sirovina za alternativne obnovljive izvore energije. Jedna od naj perspektivnijih primena je bioetanol dobijen od celuloze iz Paulownie. Osim mnogobrojnih oblasti gde se koristi bioetanol, momentalno neki naučnici ga vide kao gorivo budučnosti – lako za proizvodnju i upotrebu bez rizika po okolinu. Kod obrade Paulownie Bellissie i dobijanja drvenog materijala od nje, grane i drugi delovi koji se formalno nazivaju nusprodukt su izvor celuloze za dobijanje bioetanola. Od celuloze drveta se dobijaju i tako aktualne danas peleti koje se koriste kao gorivo za kotlove za grejanje stanova ili čitavih zgrada a isto tako i za industrijske potrebe, s tim što im upotreba neprestano raste. Lako i jeftino dobijanje biomase je moguće zbog sledečih kvaliteta Paulovnije sadnica: ne zahteva ponovnu sadnju; čak i nisko odsečena iz panja izrasta nova stabljika koja tako brže raste pošto joj je koreni sistem več razvijen i stablo se može odrezati bilo kada.

Realno, ništa se od drveta Paulownie ne baca i ništa ne zagađuje i ne menja okolinu. U tom smislu nije preuveličano da je nazovemo “Drvo budućnosti“ zato što naša planeta ima budučnost jedino ako pristupamo njenim resursima potrebnom brigom.

Drvo Paulownie Bellissie karakteriše univerzalnost i ukoliko uporedimo cenu sa kvalitetima postaje nam jasno da nismo daleko od idealnog drveta. Drvo Paulownie Bellissie jeste vrlo lako (oko 270 -300 kg/m kubnom). Tamo gde je lakoća od velikog značaja tu se često koristi i to kod avio konstrukcija kao i kod delova za plovne objekte. Cenjeno i kao materijal za izradu kaseta, paleta, gotovih proizvoda za transport jer se tako štedi na opštoj težini ukupne robe za transport. U poslednje vreme ova vrsta drveta se rado koristi za enterijerna rešenja u proizvodnji automobila zbog lakoće obrade i same lakoće drveta. Kvalitet drveta je i nizak sadržaj vlage i uz to nizak stepen opasnosti od požara kod drvenog materijala od paulovnie. Ono je oko 10-12% vlažnosti, lako se suši, ne vitoperi se i struktura mu je postojana i neprima okolnu vlagu (kako kažu stolari drvo vrlo malo “radi”). Razlog ovome je njegova vlaknasta struktura zbog specifike njenih ćelija. Zato se koristi pri izradi nameštaja, igrački za decu, roletni, parketa i za proizvodnju muzičkih instrumenata. Njegova mana je tvrdoća koja se prevazilazi furniranjem sa tvrdim drvetom (orah).

Napominjemo da drveni materijal od Paulownie Bellissie ne napada žižak, ne upija vodu; dok je kvalitet dveta i gladkost i nedostatak čvorova, što ga čini odličnim za rezbariju.

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla fac ilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feug ait nulla facilisi Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim

placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Invest igationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus lectores legere me lius, qui sequitur mutat.

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *