RASAĐIVANJE KONTEJNERSKIH SADNICA

Sadnice se isporučuju pojedinačno u saksijama prečnika 8x8x9 cm ili 7x7x8x cm, kondicionirane visine 15-25 cm. Rasađuju se od početka maja do kraja juna.

Pre rasađivanja se kroz sistem kap po kap pusti voda 4-5 sati da se zemljište dovoljno navlaži a i da se ocrta linija gde se nalazi traka ispod folije.Na označenom  mestu pored trake, buši se rupa i sade se biljke.

U rupu koja je napravljena stavlja se mešavina za sadnju koja se sastoji od: 0,5 lit glistenjaka, humusa ili supstrata, 10 gr Hydrogela plus,10 gr Mykorize,10gr Starter đubriva, 5 gr insekticida za zemljište kako bi rasterali i uništili zemljišne štetnike.

Mešavina se stavi oko sadnice (ne u dno) zatim se doda ostatak zemlje i pritisne oko sadnice kako bi se ostvario što bolji kontakt sadnice sa okolnom zemljom.

 

Sadnica se sadi oko 1 -2 cm dublje nego što je bila u saksiji kako bi je zaštitili od loma, pogotovo ako duvaju vetrovi i strogo se vodi računa da prilikom vađenja sadnice iz kontejnera ne otpadne zemlja sa korena.

Pojedine sadnice koje se nepravilno oslobode iz saksije, tada dolazi do neravnomernog rasta jer takvim sadnicama treba duže vremena da se ukorene i počnu samostalno da se hrane u prirodnim uslovima.

Prilikom sadnje biljke ne hvatati ’’za vrat’’ izdanka nego za kompaktnu masu zemlje. Ukoliko se stezanjem prignječi i ošteti sadnica, potoji mogućnost da se ista osuši ili je napadnu gljivične bolesti. 

Ukoliko se u toku sadnje slomi neka sadnica, nemojte je bacati nego je odsecite 2 cm iznad mesta odakle je izdanak isterao od matične biljke i na tom delu će veoma brzo izaći novi izdanak.

Koren kod sadnica Paulownia Bellissia je izrazito razvijen, tako da ukoliko se sadnja izvede kako je napisano, primanje biljke je 100% 

SADNJA PAULOWNIE BELLISSIE 

Mošorin sadnja 2012

SKLOP BILJAKA I RAZMAK U REDU

INDUSTRIJSKO DRVO – UNIVERZALNE NAMENE

8 godina uzgajanja  – sklop 620 kom sadnica – razmak 4 x 4 m

3-4 godine uzgajanja – sklop 1000-3000 kom – razmak 3 x 3m do 3 x 1m

KORIŠTENJE ZA BIOMASU

1-2 godine uzgajanja – sklop 3000-5000 kom – razmak 3 x 1m   do 2 x 1m

1 godine uzgajanja – sklop 5000-10000 kom – razmak 2 x 1m  do 2 x 0,5m

Potrebna vam je pomoć u izboru sadnica i održavanju? Javite nam se: