OBAVEŠTENJE ZA ODGAJIVAČE PAULOVNIJE

paulownia

Founder & gardener

AS UNION i Udruženje CES će vas obaveštavati o daljim planovima i novim akcijama vezanim za stručno i savremeno gajenje Paulownia Bellissia na našim prostorima.
Danas dajemo važno obaveštenje za negu zasada u ekstramnim agroekološkim uslovima.

OBAVEŠTENJE PAULOWNIA BELLISSIA – JUL- 2017.

Izuzetno visoke temperature koje su se javile u nekoliko vrelih talasa pogodile su naše područje, a prema dugoročnim prognozama taj trend će se nastaviti do kraja leta. Visoke temperature imaju velik uticaj na Paulovniu tako što mogu da joj uspore rast a u ekstremnim slučajevima zaustavljaju rast I razvoj.
Tako da sve mere nege na zasadima moramo prilagoditi vremenskim prilikama, kako bi biljke Paulovnie što lakše I bezbolnije prebrodile ovaj nepovoljan period.
Paulovnia kao što znate pripada što se tiče Fotosinteza grupi C-4 biljaka, tj. grupi biljka koja mnogo više od ostalih biljaka usvaja sunčevu energiju I stvara više potrebne hrane za svoj rasti razvoj.
Kao biljna vrsta Paulovnia ima I nekoliko posebnih adaptacija na visoke temperature:
-Cela mlada biljka je obrasla dlačicama koje dodatno smanjuju mogućnost ožegotina od sunca
-Listovi I mladih I starijih biljaka imaju na dugoj lisnoj dršci I na licu I naličju lista mnogo dlačica koje uspešno
smanjuju prekomerno delovanje sunca
-Listovi su presvučeni sa voštanom prevlakom koja isto tako reflektuje negativne sunčeve zrake.
Biljke treba održati u kondiciji da stalno imaju dovoljno zelenih listova I da dobro napreduju kako u visinu tako I debljinu stabla.

PRAVILNO VOĐENJE STABALA NAKON DRUGE GODINE GAJENJA
Prema našim preporukama, u drugoj i trećoj godini potrebno je zakidati ili seći zaperke koji izlaze iz pazuha lista do visine 4,5 ili 6 metara, tj. do visine na kojoj želimo da nam budu stabla bez grana i čvorova. Ukoliko nemamo dovoljno razvijenih grana na vrhu možemo ostaviti nekoliko zaperaka da rastu do perioda dok se na vrhu ne razviju dovoljno veliki zaperci tj. grane, donje zaperke koji su postali grane možemo uvek da odsečemo tokom vegetacije ili tokom perioda mirovanja.
-Vodite računa da uvek na vrhu imate provodnicu tj. granu koja će preuzeti ulogu nastavka stabla iz koje će izbijati novi zaperci tj. grane. U početku u će se stvoriti krivina koja će se ispraviti tokom vegetcionog perioda.

PRAVILNO VOĐENJE STABALA U PRVOJ GODINI GAJENJA
Veoma je važno da znate da listove nikad ne otkidate, ako je potrebno njih biljka sama odaci kada je to potrebno ali prvo zasuši onaj deo na kom je list vezan za biljku, tako da na tom delu nema gubitka biljnih sokova I nema mogućnosti da se na tom mestu ostvari infekcija sa uzročnicima biljnih bolesti.
Iz korena može da se vodi samo jedno stablo ,što znači da ako u retkim slučajevim izbiju dva ili više izanaka treba ih odseći što pre.
Zaperci koj izbijaju iz pazuha listova trebaju se do visine stabla 30-50 cm od zemljišta otkinuti ili odseći. Razlog za to je što zaperci kako brzo rastu u dužinu I razvijaju se , postaju sve teži te padaju na foliju ili okolno zemljište gde mogu doći u kontakt sa uzročnicima gljivičnih obolenja a isto tako sprečavaju svojom bujnošću provetravanje oko stabala.
Zaperke na višljim delovima biljaka treba ostavljati kako bi se razvili I usvojili što više sunčeve energije I stvorili šećere kojima hrane prvenstveno korenov sistem I celo stablo.
U prvoj godini prosečna visina stabala u višegodišnjem proseku je oko 2,8-3,2 m (max 5m ), s promerom stabla na izlazu iz zemljišta 3,5-10 cm (max 13 cm).
Naglašavamo da nam je u prvoj ili nultoj godini gajenja bitniji razvoj korenovog sistema nego sama visina I promer stabla , ali kako je to jedno s drugim povezano sigurno je da kad imamo dobro razvijeno stablo imamo I dobro razvijen korenov system, koji će u narednoj godini dati zdravo I napredno stablo.

NAVODNJAVANJE I PRIHRANA
Navodnjavanje uskladiti sa vanjskim vremenskim uslovima.
1. Preko Sistema kap po kap putem dozatora za prihranu dodadavati vodotopiva đubriva ili pojedinačnim zalivanem:
Avgust-Oktobar -2 puta mesečno – za bujniji porast nadzemnog dela biljke
A-Vodotopivo đubrivo sa čistim azotom ili naglašenim sadržajem azota (npr. FERTICARE 24-
8-16 II, UREA, AN ili slično)
– Doza – 2 g / metar dužni cevi za navodnjavanje(npr.2400 m cevi x 2 g =4,8 kg vodotopivog
đubriva)
B-Na peskovitim terenima koristiti vodotopiva đubriva prilagođena za taj tip zemljišta sa
azotom koji se teško ispire gubi iz zemljišta (npr.Novatec Solub 21:0:0)
– Doza – 2 g / metar dužni cevi za navodnjavanje(npr.2400 m cevi x 2 g =4,8 kg vodotopivog
đubriva)
2. Ručnim dodavanjem oko biljke
-Možemo dodavati mineralna đubriva sličnog sastava kao kroz sistem kap po kap, tako što
ćemo otprilike povremeno dodavati 1 šaku mineralnog đubriva u širem krugu oko biljke I
odmah zaliti ili rastopiti u vodi pa zaliti biljke

ZAŠTITA PROTIV ZEMLJIŠNIH ŠTETNIKA
Vremenske prilike povoljno utiču na razvoj zemljišnih štočina koji se u sve većem broju nalaze na gotovo svim lokalitetima.
Štete nanose griženjem I uništavanjem korenovog Sistema kao I ulaskom u srce stabla.
Potrebno je dobro i pažljivo pregledati zasade I obavezno tretirati kroz sisteme za navodnavanje ili zalivanjem svakog stabla pojedinačno. U prošlom dopisu smo vam preporučili zaštitu protiv zemljišnih štetočina na početku vegtacije I sredinom juna. Prelažemo I onima koji su radili popreporuci da što pre ponovo pregledaju zasade I ako ima potrebe ponovo zaštite biljke.
Vesti iz svih relevantnih kuća za zaštitu biljaka I instituta ukazuju na velik razvoj nekoliko generacija štetnih zemljišnih insekata I ogromne štete koje nanose gajenom bilju.
Preko sistema kap po kap ili zalivanjem:
–Insekticid (Hlorpirifos, Pyrinex, Actara, Skener,Nurel-D, Despot ili dr.)
– Doza -: Po preporuci proizvođača ili stručnog lica koje distribuira Insekticide

ZAŠTITA PROTIV ŠTENIKA NA NADZEMNOM DELU BILJKE
Ovo je period maksimalnog napada svih formi štetnih insekata, kojima pogoduje visoka temperature za njihov rast I razmnožavanje I usled toga prave velike štete na svim biljkama , gde na licu I naličju listova polažu jaja.
Preporučujemo korištenje folijarnih Insekticida I to barem dva tretiranja u razmaku od 7-10 dana.
Najznačajni insekti koji su u većem ili manjem broju primećeni na Paulovnii I koj mogu naneti štete nadzemnom delu biljke:
-Stenice, Gusenice, Popci (Šturci), Lisne vaši, Sovice.
Preproručeni Insekticidi:
Actelic, Fobos, Decis, Mospilan, Fastac I dr.

ZAŠTITA PROTIV GLJIVIČNIH BOLESTI
Na terenim gde je posađena Paulovnia a kao predusevi su bili stari voćnjaci, samonikle šumske kulture I zapušteni nekorišteni pašnjaci I livade kao I na terenima koji su po konfiguraciji talasati ili u pojedinim delovima niski, tj. gde se voda duže zadržava potrebno je kao prevenciju uraditi zaštitu protiv gljivičnih bolesti koje dolaze iz zemljišta: Pythium, Pythophtora,Ryzoctonia, Verticilium, Fusarium i Sclerotinia.
Zaštitu je potrebno raditi 1-2 puta godišnje, minimalno 1put godišnje.
Preko Sistema kap po kap ili pojedinačnim zalivanjem dodati sledeće varijante npr:
A -Fungicid -npr-Galofungin T 1,5 lit/h ili ( Ridomil MZ, Metalaksil )
Moguće je pomešati dva fungicida radi proširenja spectra delovanja na večći broj uzročnika
gljivčnih bolesti
ili
B – Biofungicid Trifender WP 1,0 kg/ha

ZAŠTITA OD GLODARA
Konstantno provoditi tokom cele godine, stavljanjem već pripremljenih mešavina ili mamaka u aktivne rupe koje se posle toga zatvore protiskom nogom.

MEĐUREDNO ODRŽAVANJE
Korenov sistem Paulovnie kao što znamo prvih dve tri godine sa uglavnom razvija u oraničnom delu a kasnije od treće godine razvoj korena ide u dubinu.
Znači da bi trebali izbegavati površinsku obradu pogotovo dublju od 5 cm. Predlažemo da se međuredni prostor zatravi I redovno održava košenjem.

UKOLIKO PRIMETITE NETIPIČNE POJAVE NA VAŠEM ZASADU, MOLIMO VAS, DA NAS OBAVESTITE, KAKO BISMO ZAJEDNO MOGLI DA REAGUJEMO, UKOLIKO SE UKAŽE POTREBA.

Zahvaljujemo se svima koji su slali fotografije I video zapise I davali svoja mišljenja I konstatacije vezano za gajenje Paulovnie.

POZIVAMO I OSTALE DA NAM POŠALJU FOTOGRAFIJE ZASADA .
MOŽETE POSLATI FOTOGRAFIJE NA NAŠ Email , SMS, VIBER
asunionzavod@gmail.com I asunionmilivoj@gmail.com

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla fac ilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feug ait nulla facilisi Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim

placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Invest igationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius. Claritas est etiam processus dynamicus lectores legere me lius, qui sequitur mutat.

Leave a Comment


Your email address will not be published. Required fields are marked *